Dikke appels zijn spotgoedkoop.Tholen – Groothandel Nollet Fruit, gevestigd in Brussel, is gespecialiseerd in het leveren van hardfruit. Volgens Ludger Nollet is het momenteel in de appelmarkt een rustige boel. “Het is zelfs nog iets minder dan vorig jaar rond deze tijd”, vertelt hij. “De laatste drie weken is de afname verminderd. De mensen nemen nu alleen nog een beetje mee wat ze nodig hebben, geen grote aantallen.”

ludger

Dikke appelen spotgoedkoop
Volgens Ludger zijn de appelen niet heel erg aan de prijs. “De dikke zijn spotgoedkoop, maar de kleinere maten zijn wat duurder dan andere jaren. Daar is dit seizoen minder aanbod van.” Ludger ziet in de afgelopen jaren geen opvallende veranderingen in de appelconsumptie in België. “Jonagold en Golden zijn hier altijd nog de toppers. Je hebt ook nog veel andere rassen zoals Boskoop en Cox Orange, die gaan gewoon hun gang net als andere jaren. Ook de Kanzi loopt lekker verder, dat is een smaakvolle appel die lang bewaart. Het loopt allemaal geleidelijk. De kwaliteit van de appelen is erg goed.”

Zomer was goed

De handelaar ziet naar de feestdagen toe geen toenemende afzet van appelen en peren. “Qua fruit kiezen mensen eerder voor zachtfruit of exoten. Voor nieuwjaar verwacht ik niet dat de prijs nog gaat veranderen. Er stoppen nu wel veel telers met sorteren omdat de Polen en Roemen die ze in dienst hebben op vakantie gaan. Mogelijk zal er een kleine prijsstijging zijn door het kleinere aanbod, maar ik geloof niet dat het veel invloed zal hebben. De afname is natuurlijk ook minder. Als ik terugkijk naar het jaar ben ik over het algemeen redelijk tevreden over de fruithandel. De zomer was zelfs goed te noemen. Juli, augustus en september zijn goede maanden geweest.”

Appelmoes filmpjes